Nieuws +
DataProtex

+ Inleiding
+ DataProtex Kit
+ Algemene voorwaarden
+ Download
+ Save-my-PC
+ Top 10
+ Contact

Members

+ Handleiding
+ Linkregister

Computerbeveiliging

+ Computerbedreiging
+ Netwerkbeveiliging
+ Beveiliging van portables
+ Internetbeveiliging
+ Firewalls
+ Kerngegevens
+ Nieuws

Virus-encyclopedie

+ Aanvallen vanop afstand
+ Virussen
+ Trojanen
+ Logische bommen
+ Spyware
+ Hoaxes
+ Keyloggers
+ Worms
+ Spam
+ Adware

De officiële patch beschikbaar voor het grafische veiligheidslek dat gebruik maakt van .wmf-bestanden in Windows

Op 28 december 2005 werd een nieuw veiligheidslek ontdekt in het besturingssysteem van Windows. Daardoor kan een kwaadwillig persoon vanop afstand de controle over de pc van zijn slachtoffer overnemen of kan een virus zich automatisch in werking stellen bij het weergeven of openen van een .wmf-bestand geïnfecteerd in Windows Explorer, Internet Explorer of andere toepassingen (bijvoorbeeld Paint). Van het lek werd al misbruik gemaakt via websites en kwaadwillige mailings.

Aangetaste software: Microsoft Windows XP SP2, Microsoft Windows XP SP1, Microsoft Windows XP, Microsoft Windows 2000, Microsoft Windows ME, Microsoft Windows 98 SE, Microsoft Windows 98, Microsoft Windows 2003 Server.

PATCH: De getroffen gebruikers moeten de patch kiezen die overeenkomt met de versie van hun software. Dat kan via de dienst WindowsUpdate.


Bron: Secuser.com 6/01/2006Back-up van pc's op kantoor, laptops en PDA's

De Belgische bedrijven lijken een efficiënte en betrouwbare back-upstrategie te hanteren, maar de back-up van pc's op kantoor, laptops en PDA's wordt nog al te vaak over het hoofd gezien. Dat is de conclusie van een studie in opdracht van Symantec, een leverancier van beveiligingssoftware. 99% van de bedrijven maakt dagelijks een back-up van de gegevens op hun servers. De pc's op kantoor maken daar niet meer dan 8% van uit. Het percentage voor de laptops is nog lager, slechts 4%. Volgens 98% van de bedrijven wordt minder dan 10% van de tijd voor IT besteed aan het maken van back-ups. De andere 2% van de bedrijven schat de duur daarvan tussen 10 en 20% van de totale tijd voor IT. 61% van de bedrijven heeft nog niet te maken gehad met een server-panne, hoewel bij 33% de server 1 tot 2 keer per jaar crasht en bij 4% is dat 3 tot 5 keer. De tijd die nodig is om de server opnieuw operationeel te krijgen schommelt tussen "minder dan 2 uur" voor 7% van de bedrijven en "meer dan 8 uur" voor 26% van de bedrijven. 14% heeft geen idee hoe lang zoiets duurt.


Bron: Business Express N°82 - 30/06/2005Dossier Internet Security KMO-PME

Het Internet vormt voor steeds meer KMO’s een vitale link met klanten, medewerkers en verkopers. Maar deze digitale evolutie creëert niet alleen mogelijkheden, ze brengt ook risico’s met zich mee.

We haalden in ons dossier rond e-business (dec. 2004) al aan: thuisaansluitingen, e-commerce, online banking, IP-telefonie en andere toepassingen stonden niet op het programma toen het Internet ontwikkeld werd. Resultaat: volgens het Internet Analysis Report 2004 van Internet Mark 2 Project moeten binnen de 7 jaar verschillende aspecten van het net herzien worden, zoniet zullen virussen, spam en allerhande internetgespuis de overhand krijgen (KMO PME nr 236, December 2004).

Dergelijke systeemaanvallen kunnen de vlotte werking van uw bedrijf danig in de war sturen. Maar laat u niet vertellen dat u zich met eenvoudige, standaard bijgeleverde, anti-virus en anti-spam software afdoende kunt beschermen. Virussen en spam zijn slechts het topje van de ijsberg. (27/06/2005)

Voor meer info : Dossier Internet Security - PME-KMOComputerbeveiliging

Klik hier om het PDF-bestand te openen


De homepagina van Wanadoo gehackt

Wanneer internetgebruikers naar de homepagina van Wanadoo surften, werden ze naar sites geleid die probeerden een Trojaans paard op hun computer te installeren. Die methode werd voor het eerst gebruikt door het virus Scob in juni laatstleden. (30/08/2004)


Bron: Journal du netSymantec onthult de Norton Internet Security

Symantec heeft onlangs de editie 2005 van haar computerbeveiligingsprogramma’s gelanceerd voor zelfstandigen en particulieren. Norton AntiVirus 2005 omvat onder meer een beschermingssysteem tegen wormen die zich via het Internet verspreiden. (26/08/2004)


Bron: Le Monde InformatiqueChantage met denial of service-aanval: het nieuwe wapen van de hackers?

Sinds DoubleClick gedurende enkele uren plat lag door een verspreide denial of service, wordt de methode stilaan een doeltreffende manier om geld af te troggelen van bedrijven die zich zo’n aanval niet kunnen veroorloven. (29/07/2004)


Bron: solutions.journaldunet.comEen computerworm bespioneert webcams

De computerbeveiligingsfirma Sophos heeft een computerworm ontdekt waarmee piraten internetgebruikers kunnen bespioneren via een webcam die is aangesloten op een aangetaste pc. (23/08/2004)


Bron: Branchez-vous.comVariant Bagle-virus zoekt naar updates

De Bagle-familie heeft er weer een nieuwe telg bij: Troj/BagleDI-A. Het virus, dat ook bekend is onder de namen Bagle.AI en Bagle.AV, wordt verspreid via e-mails met daarin als onderwerp 'foto', als tekst 'foto' en een attachment met de naam foto.zip of fotos.zip. (02/09/2004)


Bron: zdnet.beMozilla slachtoffer van een fout in de Windows-beveiliging

In de Windows-versie van de Open Source browser Mozilla is een beveiligingsfout ontdekt. De software-updates zijn al beschikbaar. (09/07/04)


Bron: Secuser.comDe virusmarkt

Op het internet vermenigvuldigen de virusaantastingen zich razendsnel en veroorzaken zo veel schade dat beveiliging een van de meest winstgevende takken van de sector is. Verscholen in een ondergrondse ruimte, bevindt zich een zaal die op een ultramoderne bunker lijkt. Eenmaal binnen, bevindt de bezoeker zich vlak voor een gigantisch scherm waarop in real time een kaart verschijnt met de laatste computeraanvallen. De zwaarst geteisterde steden knipperen in het rood. (24/05/2004)


Bron:L'ExpressEen nieuwe Bagle-variant

De bedrijven van anti-virussoftware zijn donderdagavond en vrijdagmorgen begonnen e-mailgebruikers te waarschuwen voor een nieuwe variant van het Bagle-virus, Bagle.AF of Beagle.AB. Het virus biedt zich aan als een zip-bestand, beveiligd met een paswoord dat in de tekst of de afbeelding zit. Volgens het anti-virusbedrijf F-Secure in Helsinki werkt Bagle.AF op een gelijkaardige manier als Bagle.Z waardoor men vermoedt dat de auteur van Bagle.AF over de broncode van Bagle.Z heeft kunnen beschikken.


Bron: Inside InternetVirussen kosten veel

In 2003 zouden virussen de bedrijven niet minder dan 55 miljard hebben gekost, in 2002 ongeveer 20 tot 30 miljard en in 2001 ongeveer 11 miljard. Volgens de redacteur zal het cijfer dit jaar nog verder stijgen. Tegenwoordig zijn er namelijk nieuwe virusdragers: spam mail en vluchtige e-maildiensten.


Bron:Trend Micro

FR
NL
DATAPROTEX - Your computer & Data protection - n.v. Samarkande s.a. - ©Copyright 2006 - General conditions