Keyloggers +
DataProtex

+ Inleiding
+ DataProtex Kit
+ Algemene voorwaarden
+ Download
+ Save-my-PC
+ Top 10
+ Contact

Members

+ Handleiding
+ Linkregister

Computerbeveiliging

+ Computerbedreiging
+ Netwerkbeveiliging
+ Beveiliging van portables
+ Internetbeveiliging
+ Firewalls
+ Kerngegevens
+ Nieuws

Virus-encyclopedie

+ Aanvallen vanop afstand
+ Virussen
+ Trojanen
+ Logische bommen
+ Spyware
+ Hoaxes
+ Keyloggers
+ Worms
+ Spam
+ Adware

Wat is een keylogger?

Een keylogger (letterlijk een registrator van de toetsen) is een programma dat de toetsaanslagen van een klavier bijhoudt buiten het medeweten van de gebruiker. Het is dus een spionageprogramma.

Bepaalde keyloggers zijn in staat de bezochte URL’s, de geraadpleegde en verzonden e-mails en de geopende bestanden te registreren en zelfs een video te maken met daarop alle activiteiten uitgevoerd op een bepaalde computer!

Doordat keyloggers alle toetsaanslagen registreren, kunnen kwaadwillige personen het programma gebruiken om bijvoorbeeld de paswoorden van andere internetgebruikers te achterhalen. Dat betekent dus dat u heel waakzaam moet zijn wanneer u een computer gebruikt die u niet volledig vertrouwt (een computer met vrije toegang in een bedrijf of een school of op een openbare plaats zoals een cybercafé).

Keyloggers: software of apparatuur

Keyloggers kunnen zowel soft- als hardware zijn. In het eerste geval gaat het om een onzichtbaar proces (ofwel een proces met een naam die erg lijkt op de naam van een systeemproces) waarbij de verkregen informatie in een verborgen bestand wordt geschreven.

Keyloggers kunnen eveneens hardware zijn; dan gaat het om een hulpmiddel (kabel of dongle) tussen het stopcontact van het klavier in de computer en het klavier zelf.

Zich beschermen tegen keyloggers

De beste methode om zich te beschermen tegen keyloggers is waakzaam zijn.

  • Installeer geen software van verdachte herkomst.
  • Wees voorzichtig wanneer u zich op het internet begeeft via een computer die niet de uwe is. Als het gaat om een computer met vrije toegang, controleer dan snel de configuratie voor u naar sites surft waarop u uw paswoord moet geven. Op die manier kunt u nagaan of er voor u andere gebruikers zijn geweest en of het voor een doorsneegebruiker mogelijk is software te installeren.
  • Als u twijfelt, surf dan niet naar beveiligde sites met belangrijke informatie (online banking,...)
  • Controleer, indien mogelijk, de computer met een antispyware-programma.
© Alle rechten voorbehouden 2004 - Commentca marche.net - Jean-François Pillou

FR
NL
DATAPROTEX - Your computer & Data protection - n.v. Samarkande s.a. - ©Copyright 2006 - General conditions