Spyware +
DataProtex

+ Inleiding
+ DataProtex Kit
+ Algemene voorwaarden
+ Download
+ Save-my-PC
+ Top 10
+ Contact

Members

+ Handleiding
+ Linkregister

Computerbeveiliging

+ Computerbedreiging
+ Netwerkbeveiliging
+ Beveiliging van portables
+ Internetbeveiliging
+ Firewalls
+ Kerngegevens
+ Nieuws

Virus-encyclopedie

+ Aanvallen vanop afstand
+ Virussen
+ Trojanen
+ Logische bommen
+ Spyware
+ Hoaxes
+ Keyloggers
+ Worms
+ Spam
+ Adware

Wat is spyware?

Spyware is een programma dat zich op een computer installeert, informatie bemachtigt over de gebruiker van die computer (daarom noemen we het soms ook wel een verklikker) en die informatie dan doorstuurt naar het bedrijf dat de spyware verspreidt. Dat bedrijf kan op die manier een profiel van de internetgebruiker opmaken (we spreken van profilering).

Het verzamelen van informatie gebeurt op verscheidene manieren:

 • URL’s van de bezochte sites natrekken.
 • Gebruikte trefwoorden in zoekmotoren controleren.
 • De aankopen via internet nagaan.
 • Persoonlijke informatie of zelfs informatie over betalingen (nummer kredietkaart) analyseren.
Spyware installeert zich gewoonlijk tegelijkertijd met andere software (meestal freeware of shareware), waardoor de auteurs van die software hun programma rendabel kunnen maken. Door de verkoop van de gebruikersprofielen kunnen zij namelijk hun software gratis verspreiden. Het gaat dus om een economisch model waarbij de kosteloosheid wordt bekomen door de overdracht van persoonlijke gegevens.

Spyware is niet noodzakelijk illegaal want de gebruikerslicentie van de software waarbij het programma wordt geïnstalleerd, geeft duidelijk weer dat het zal worden geïnstalleerd. Maar aangezien gebruikers zelden een lange gebruikerslicentie volledig lezen, weten zij meestal niet dat zo’n programma achter hun rug een profiel van hen opmaakt.

Behalve de schade die wordt veroorzaakt door de verspreiding van de persoonlijke informatie, kan spyware ook andere schade toebrengen:
 • verbruik van RAM
 • gebruik van schijfruimte
 • aanwending van processor-hulpmiddelen
 • crashes van andere toepassingen
 • ergonomische hinder (bijvoorbeeld de opening van reclamevensters die betrekking hebben op de verzamelde informatie)

Spyware-types

We onderscheiden gewoonlijk twee soorten spyware:

 • Interne spyware (of geïntegreerde spyware) bevat rechtstreekse codelijnen voor de functies van gegevensverzameling.
 • Externe spyware is een geïnstalleerd, autonoom programma, zoals Alexa, Aureate/Radiate, BargainBuddy, ClickTillUWin, Conducent Timesink, Cydoor, Comet Cursor, Doubleclick, DSSAgent, EverAd, eZula/KaZaa Toptext, Flashpoint/Flashtrack, Flyswat, Gator / Claria, GoHip, Hotbar, ISTbar, Lop, NewDotNet, Realplayer, SaveNow, Songspy, Xupiter, Web3000 en WebHancer.

Hoe kunt u zich beschermen tegen spyware?

Spyware is heel moeilijk op te sporen. De beste manier om zich te beschermen is geen software te installeren waarbij men niet 100% zeker is van de afkomst en de betrouwbaarheid (met name freeware, shareware en voornamelijk peer-to-peer uitwisselingssoftware).

De volgende software installeert een of meerdere spywareprogramma’s: Babylon Translator, GetRight, Go!Zilla, Download Accelerator, Cute FTP, PKZip, KaZaA of iMesh.

Bovendien wordt met de verwijdering van dit soort software zelden de spyware verwijderd die eerder samen met de software werd geïnstalleerd. Erger nog, de verwijdering van bepaalde software kan zelfs functiestoornissen in andere toepassingen veroorzaken.

In praktijk is het bijna onmogelijk geen software te installeren. De aanwezigheid van verdachte achtergrondprocessen, van vreemde bestanden of verontrustende ingangen in de registry kunnen soms de aanwezigheid van spyware aangeven.

Voor wie de registry niet elke dag nauwkeurig nakijkt, bestaat er software, anti-spyware genaamd, waarmee u de bestanden, processen en ingangen van de registry gecreëerd door spyware, kunt opsporen en verwijderen. Bovendien kan door de installatie van een persoonlijke firewall de aanwezigheid van spyware worden opgespoord en kan de overdracht van de verzamelde gegevens worden verhinderd.

Enkele voorbeelden van antispyware:

© Alle rechten voorbehouden 2004 - Commentca marche.net - Jean-François Pillou

FR
NL
DATAPROTEX - Your computer & Data protection - n.v. Samarkande s.a. - ©Copyright 2006 - General conditions